• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Dünya
    AsyaAvrupa
  • Politika
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Spor
  • Sağlık
  • Bilim ve Teknoloji Eğitim Asayiş Genel Yerel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. İngiltere'nin Yeni Başbakanı Burnham: "Son 40 Yılın En Büyük Değişikliklerini Hayata Geçireceğiz"
Gündem
Yayınlanma: 20 Temmuz 2026 - 17:13

İngiltere'nin Yeni Başbakanı Burnham: "Son 40 Yılın En Büyük Değişikliklerini Hayata Geçireceğiz"

İngiltere’nin yeni Başbakanı Andy Burnham, başbakan sıfatıyla yaptığı ilk konuşmada İngiltere’de siyaset ve ekonomiyi dönüştürmeyi vaat ederek, "Son 40 yılın en büyük değişikliklerini hayata geçireceğiz. Yeni bir siyasi model ve yeni bir ekonomik model oluşturacağız" dedi.

Gündem
20 Temmuz 2026 - 17:13
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İngiltere’nin Yeni Başbakanı Burnham:
İngiltere İşçi Partisi lideri Andy Burnham, eski Başbakan Keir Starmer’ın resmi olarak istifasını sunmasının ardından Buckingham Sarayı’nda Kral Charles ile görüşerek hükümeti kurma görevini kabul etti. Burnham, saraydan ayrıldıktan sonra Başbakanlık Konutu’nun bulunduğu Downing Street’e gelerek burada resmen başbakan olarak atanmasının ardından ilk konuşmasını yaptı. Başbakanlık Konutu önünde toplanan kalabalığa hitap eden Burnham, "Az önce Buckingham Sarayı’ndaydım. Orada majesteleri Kral’ın hükümeti kurma teklifini kabul ettim. Bunu yaparken, son on yıl içinde bu caddeden yürüyerek gelen altıncı kişi olduğumun fazlasıyla bilincindeyim. 2016’dan bu yana yedinci başbakan oldum" dedi.

Bu durumun kendisini İngiltere’nin içinde bulunduğu anı düşünmeye ittiğini ifade eden Burnham, "Benim kuşağımdan siyasetçilerin el yükseltmesi ve bu yeni sınamanın üstesinden gelmesi gerekiyor. İngiltere, dünyaya yeniden istikrara kavuşabileceğini göstermelidir" diye konuştu.

"Yeni bir siyasi model ve yeni bir ekonomik model oluşturacağız"

Konuşmasının devamında Burnham, "Dürüst olmak istiyorum. Yeterince iyi değildik ve daha iyi olmamız gerekiyor. Olacağız. Bu anı, İngiltere’nin gidişatını değiştiren bir dönüm noktası haline getireceğiz. Son 40 yılın en büyük değişikliklerini hayata geçireceğiz. Yeni bir siyasi model ve yeni bir ekonomik model oluşturacağız" ifadelerini kullandı.

10 yıllık bir plan açıklayacağını duyurdu

İngiltere’nin 1980’lerde bir dizi yanlış yola girerek siyasi gücü merkezileştirdiğini, ekonomik gücü özelleştirdiğini ve ülkenin büyük bölümlerini sanayisizleştirdiğini söyleyen Burnham, "Siyaseti değiştireceğiz. Siyaseti, daha iş birliğine dayalı hale getireceğiz. Puan toplamaktan çok sorun çözmeye odaklanacağız. Gücü buradan alıp ülkenin her bir posta koduna taşıyacağız. Böylece yerel yönetimler, daha fazlasını yapabilecek. Yerel yönetimler, yeni bir ekonomi inşa edecekler. Temel yaşam ihtiyaçlarını yeniden güçlü bir kamu denetimi altına alacağız. Böylece bunları yeniden sizler için karşılanabilir hale getireceğiz. Britanya’yı yeniden sanayileştireceğiz. Kamu alımlarını, sanayiyi desteklemek için kullanacağız. Bu yılın ilerleyen dönemlerinde Britanya için yeni bir plan açıklayacağım. On yıllık bir plan. Şu an bulunduğumuz noktadan, hepimizin Britanya’nın ulaşmasını istediğine inandığım yere giden yolu ortaya koyan bir plan" şeklinde konuştu.

Diğer yandan insanlara şimdiden nefes aldıracak tedbirlerin mümkün olduğunu ve hayat pahalılığı konusunda bir miktar destek sağlanabileceğini de ifade eden Burnham, "Yarından itibaren bu tedbirlerden bazılarını açıklayacağım" dedi.

İlk talimatının evsizliğe son verilmesi olacağını söyledi

Daha fazla konut inşa edileceğini ve insanların iyi bir yaşam sürmelerine yardımcı olacaklarını da taahhüt eden yeni Başbakan, "Sorunları önlemeye odaklanan daha güçlü bir devlet inşa edeceğiz. Başarısızlığın bedelini ödemek yerine insanların başarısına yatırım yapacağız. Bu çalışma şimdi başlıyor. Birazdan arkamdaki kapıdan içeri girerek ilk talimatı vereceğim. Ülkemizde evsizliğe son vermek" dedi.

Burnham, "Yaptığım her işin merkezine insanlara özen göstermeyi koyacağım. Bunun için varımı yoğumu ortaya koyacağım ve hepinizden benimle birlikte çaba göstermenizi istiyorum" şeklinde konuştu.

Burnham, İngiltere Başbakanı sıfatıyla yaptığı ilk konuşmanın ardından eşi Marie-France van Heel ile birlikte Başbakanlık Konutuna giriş yaptı.

İlk görüşmelerini Trump ve Zelenskiy ile yapacak

Başbakan Andy Burnham, görevi resmen devralmadan önce bu sabah kaydedilen bir görüntüde basın mensuplarına ilk telefon görüşmelerini Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağını söylemişti. Burnham, " Bugün ilerleyen saatlerde Devlet Başkanı Zelenskiy’e Ukrayna politikamızda hiçbir değişiklik olmadığını çok açık bir şekilde ifade edeceğim. Keir Starmer nasıl yüzde yüz yanlarında olduysa, ben de yüzde yüz yanlarında olacağım" demişti.

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Ahbap Soruşturmasında Gözaltına Alınan Oğuzhan Uğur İçin Tutuklama Talebi
Ahbap Soruşturmasında Gözaltına Alınan Oğuzhan Uğur İçin Tutuklama Talebi
Oğuzhan Uğur İçin Tutuklama Talebi!
Oğuzhan Uğur İçin Tutuklama Talebi!
Öğrenci Affı Resmi Gazetede Yayımlandı Mı?
Öğrenci Affı Resmi Gazetede Yayımlandı Mı?
Oğuzhan Uğur’un Savcılık İfadesi Tamamlandı
Oğuzhan Uğur’un Savcılık İfadesi Tamamlandı
Son Haberler
Ahbap Soruşturmasında Gözaltına Alınan Oğuzhan Uğur İçin Tutuklama Talebi
Ahbap Soruşturmasında Gözaltına Alınan Oğuzhan Uğur İçin Tutuklama...
Oğuzhan Uğur İçin Tutuklama Talebi!
Oğuzhan Uğur İçin Tutuklama Talebi!
Öğrenci Affı Resmi Gazetede Yayımlandı Mı?
Öğrenci Affı Resmi Gazetede Yayımlandı Mı?
Oğuzhan Uğur’un Savcılık İfadesi Tamamlandı
Oğuzhan Uğur’un Savcılık İfadesi Tamamlandı
Sakaryaspor'da Berk İsmail Ünsal Yuvaya Döndü!
Sakaryaspor'da Berk İsmail Ünsal Yuvaya Döndü!
Ahbap Soruşturmasında Gözaltına Alınan Oğuzhan Uğur İçin Tutuklama Talebi
Ahbap Soruşturmasında Gözaltına Alınan Oğuzhan Uğur İçin Tutuklama Talebi

Ana Sayfa
Gündem
Dünya
Politika
Ekonomi
Magazin
Spor
Sağlık
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Asayiş
Genel
Yerel
Çevre
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Asya
  • Avrupa
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Yerel
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.