• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Dünya
    AsyaAvrupa
  • Politika
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Spor
  • Sağlık
  • Bilim ve Teknoloji Eğitim Asayiş Genel Yerel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. 29 Ağustos Cuma Hutbesi: "Âlemlere Rahmet Hz. Muhammed (s.a.s)"
Gündem
Yayınlanma: 29 Ağustos 2025 - 11:09

29 Ağustos Cuma Hutbesi: "Âlemlere Rahmet Hz. Muhammed (s.a.s)"

Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 29 Ağustos 2025 tarihli ve "Âlemlere Rahmet Hz. Muhammed (s.a.s)" konulu Cuma hutbesi yayınlandı.

Gündem
29 Ağustos 2025 - 11:09
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
29 Ağustos Cuma Hutbesi:
﷽
وَمَٓا اَرْسَلْنَاكَ اِلَّا رَحْمَةً لِلْعَالَم۪ينَ۟.
وَقَالَ رَسُولُ اللّٰهِ صَلَّي اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:
لاَ يُؤْمِنُ أَحَدُكُمْ حَتَّى أَكُونَ أَحَبَّ إِلَيْهِ مِنْ وَالِدِهِ وَوَلَدِهِ وَالنَّاسِ أَجْمَعِينَ.
ÂLEMLERE RAHMET HZ. MUHAMMED (S.A.S)

 


Muhterem Müslümanlar!
Müjdeler olsun hepimize! Bir kez daha kavuştuk Mevlid-i Nebi’nin manevi iklimine! Önümüzdeki Çarşamba akşamı, Rebîülevvel ayının on ikinci gecesi. Âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s)’in doğumunun 1500’üncü yıldönümü.

 

Bizleri, Allah Resûlü (s.a.s)’e ümmet kılan Yüce Rabbimize hamd ve sena; Peygamber Efendimize, ehl-i beytine ve ashabına salat ve selam olsun. Mevlid Gecemiz şimdiden mübarek olsun.

 

Duygularımı şairin şu mısralarıyla dile getirmek istiyorum:

 

Gel, Ey Muhammed, bahardır.

 

Dudaklar ardında saklı

 

Aminlerimiz vardır!..

 

Hacdan döner gibi gel;

 

Miraç’tan iner gibi gel;

 

Bekliyoruz yıllardır!

 

Aziz Müminler!

 

İnsanlık, merhameti Peygamberimiz (s.a.s) ile tanımıştır. Rahmet Peygamberi (s.a.s), zulmün ve karanlığın hâkim olduğu bir çağa güneş gibi doğmuştur. Cenâb-ı Hakk’ın, وَمَٓا اَرْسَلْنَاكَ اِلَّا رَحْمَةً لِلْعَالَم۪ينَ۟ “Resûlüm! Biz seni âlemlere ancak rahmet olarak gönderdik.”[1] buyruğu gereğince; kin, nefret ve husumetin yerine sevgi, şefkat ve merhameti yerleştirmiştir. Kendisiyle konuşurken titreyen birine, “Endişelenme! Ben de senin gibi kuru et yiyen bir kadının oğluyum.”[2] buyurarak mütevazı olmayı insanlara öğretmiştir.

 

Aile, Peygamberimiz (s.a.s) ile huzur bulmuştur. O, Yüce Rabbimizin emri gereğince aileyi; sevgi ve merhamet, ülfet ve muhabbet, güven ve sadakat üzerine inşa etmiştir. Ailesinin hiçbir ferdine kaba davranmamış, kötü söz söylememiş, onları asla incitmemiştir. “Dikkat edin! Sizin kadınlar üzerinde hakkınız olduğu gibi onların da sizin üzerinizde hakları vardır.”[3] buyurarak; dışlanan, hor görülen, insani ve sosyal haklarından mahrum bırakılan kadına hak ettiği değeri vermiştir.

 

Kıymetli Müslümanlar!

 

Çocuklar, Peygamberimiz (s.a.s) ile sevgiyi tatmıştır. Allah Resûlü (s.a.s); utanç vesilesi sayılan, diri diri toprağa gömülen kız çocuklarını koruyup gözeteni, terbiye edip yetiştireni cennetle müjdelemiştir.[4]

 

Gençler, Peygamberimiz (s.a.s) ile değer kazanmıştır. Allah Resûlü (s.a.s) gençlere daima güvenmiştir. Onların fikirlerine değer vermiş, onlara özgüven ve şahsiyet kazandırmış, mizaç ve yeteneklerine uygun sorumluluklar yüklemiştir.

 

Değerli Müminler!

 

Yaşlılar, Peygamberimiz (s.a.s) ile hürmet görmüştür. Resûl-i Ekrem (s.a.s), “Kim bir yaşlıya yaşından dolayı hürmet ederse, Allah da ona, yaşlılığında hürmet edecek birisini gönderir.”[5] buyurarak yaşlılara ilgi göstermeyi, onlarla alakadar olmayı öğütlemiştir.

 

Yetimin ve mazlumun yüzü Peygamberimiz (s.a.s) ile gülmüştür. Allah Resûlü (s.a.s), “İşaret parmağıyla orta parmağını bir arada göstererek, ben ve yetime kol kanat geren kimse cennette böyle yan yana olacağız.”[6] buyurarak yetimi koruyan, onun haklarını gözeten müminin cennette kendisine en yakın kişi olacağını müjdelemiştir.

 

Muhterem Müslümanlar!

 

Aziz milletimiz, Peygamberimiz (s.a.s)’e olan sevgisini; onun ve ehl-i beytinin güzel isimlerini çocuklarına vererek, askerine Mehmetçik diyerek, ordusunu Peygamber ocağı görerek, malını ve canını onun yolunda feda ederek ortaya koymuştur. Hutbeme başlarken okuduğum hadis-i şerifte Allah Resûlü (s.a.s), “Sizden biriniz, beni anne ve babasından, çocuğundan ve bütün insanlardan daha çok sevmedikçe tam anlamıyla iman etmiş olmaz.”[7] buyurmaktadır. Evet, şanlı ecdadımız Allah Resûlü (s.a.s)’i canından aziz bilmiştir. Onun getirdiği rahmet mesajlarını bütün insanlığa ulaştırmak, dünyada huzur ve barışı sağlamak için cepheden cepheye koşmuştur, koşmaya da devam etmektedir. Bunun en son örneklerinden biri de yarın kutlayacağımız 30 Ağustos Zaferi’dir. Yüce Rabbim; Peygamber aşkıyla yanıp tutuşan, vatan ve mukaddesat uğruna canını feda eden aziz şehitlerimize ve ahirete irtihal eden kahraman gazilerimize rahmet eylesin. Bugün bize düşen ise, Allah Resûlü (s.a.s)’in muhabbetiyle kalplerimizi birbirine kenetlemektir. Onun bizlere sunduğu rahmet esintileriyle yüreklerimizi buluşturmaktır. Onun birlik ve beraberlik çağrılarıyla kardeş olmaktır.

 

Hutbemi Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in şu uyarısıyla bitiriyorum: “Birbirinize haset etmeyin. Birbirinize sırtınızı dönmeyin. Birbirinize kin ve nefret beslemeyin. Ey Allah’ın kulları! Kardeş olun!”[8]

 

[1] Enbiyâ, 21/107.

 

[2] İbn Mâce, Et’ime, 30.

 

[3] Tirmizî, Radâ, 11.

 

[4] Ebû Dâvûd, Edeb, 120-121; İbn Hanbel, III, 96.

 

[5] Tirmizî, Birr, 75.

 

[6] Buhârî, Talâk, 25.

 

[7] Buhârî, Îmân, 8.

 

[8] Buhârî, Edeb, 57.

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Terörden, Uyuşturucuya, Fuhuştan, Kaçakçılığa.. İşte Ocak Ayı Asayiş Raporu
Terörden, Uyuşturucuya, Fuhuştan, Kaçakçılığa.. İşte Ocak Ayı Asayiş Raporu
Kalp Krizi Evinde Yakaladı
Kalp Krizi Evinde Yakaladı
Peki Sorumlu Kim?
Peki Sorumlu Kim?
Meslek Lisesi Öğrencileri SUBÜ’nün İmkanlarını Tanıdı
Meslek Lisesi Öğrencileri SUBÜ’nün İmkanlarını Tanıdı
Son Haberler
Fuhuş Batağından 14 Kadın Kurtarıldı
Fuhuş Batağından 14 Kadın Kurtarıldı
Terörden, Uyuşturucuya, Fuhuştan, Kaçakçılığa.. İşte Ocak Ayı Asayiş Raporu
Terörden, Uyuşturucuya, Fuhuştan, Kaçakçılığa.. İşte Ocak Ayı...
Şimşek'ten Enflasyon Değerlendirmesi: Yükseliş Geçici, Dezenflasyon Süreci Devam Edecek
Şimşek'ten Enflasyon Değerlendirmesi: Yükseliş Geçici, Dezenflasyon...
Ramazan Pidesinin Fiyatı Belli Oldu
Ramazan Pidesinin Fiyatı Belli Oldu
Sokak Kapısını Böyle Çaldı!
Sokak Kapısını Böyle Çaldı!
Tıp Fakültesinden TÜSEB Projesi
Tıp Fakültesinden TÜSEB Projesi

Ana Sayfa
Gündem
Dünya
Politika
Ekonomi
Magazin
Spor
Sağlık
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Asayiş
Genel
Yerel
Çevre
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Asya
  • Avrupa
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Yerel
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.